Miten kirjoittaa hyvä työhakemus – Näin pääset töihin rakennusalalle
Hyvän työhakemuksen pitäisi pitää sisällään ainakin nämä asiat
- Työkokemus, ajallisesti sekä työnantajat (kerro myös mitä työvaiheita olet tehnyt)
- Vastaa kaikkiin lomakkeen kohtiin huolellisesti (myös vapaaehtoiset kohdat)
- Koulutus (missä ja milloin?)
- Muista oikeinkirjoitus
- Kerro mielummin liikaa, kuin liian vähän (ei kuitenkaan yli A4 verran tekstiä)
- Lisää liitteet työhakemukseen (CV, oma kuva, kuvia töistä…)
- Kerro työlle oleellisista taidoista (”moniosaaja” ei erotu edukseen useimmiten)
- Pidä palkkatoive realistisena omaan osaamiseen nähden
- Kerro tulevaisuuden suunnitelmista (haluatko edetä esimerkiksi työnjohtajaksi tulevaisuudessa?)
- Mistä työvaiheista pidät tai mitä työvaiheita haluat oppia?
- Kerro hieman luonteestasi (esimerkiksi mitä teet vapaa-ajalla?)
Huomaat varmaan, että nämä asiat eivät mahdu yhteen lauseeseen… Vähimmäisvaatimus on että vastaat huolellisesti kaikkeen mitä työpaikkailmoituksessa pyydetään. Pelkästään sillä pääset jo parhaiden hakijoiden joukkoon.
Mikä on työhakemuksen tarkoitus?
Työhakemuksen tarkoitus on saada sinut erottumaan eduksesi ja näin päästä työhaastatteluun. Pidä mielessä, että työnantaja etsii parasta mahdollista tekijää työhön. Työhakemuksen pitää siis kertoa, että täytät työnantajan kriteerit sekä että olet työhön oikeasti motivoitunut. Käytännössä siis mitä vähemmän työnantajalla on vatiimuksia työhön, sitä enemmän luonteesi ja motivaatiosi vaikuttaa. Tämä johtuu siitä että mitä vähemmän vaatimuksia työhön on, sitä enemmän on kilpailua.
Tutustu työhön, ennen kuin lähetät työhakemuksen
Hyvin harvoin työnantaja etsii työntekijää joka osaa ”vähän kaikkea”. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että se on hyvä asia osata monia asioita… Moniosaajille siis vinkiksi, että tutustu tarkoin työpaikka ilmoitukseen, sekä yritykseen yleisesti. Tämän avulla pystyt painottamaan juuri niitä osaamisen alueita, mitä työnantaja etsii. Esimerkiksi kun NH Pro etsii kirvesmiestä omakotitalojen sisätöihin, niin otamme mielummin töihin henkilön joka painottaa väliseinien rakentamista, kuin henkilön joka sanoo olevansa moniosaaja rakennusalalla.
Tutustu myös työpaikan vaatimuksiin. Jos etsimme 5 vuoden kokemuksen omaavaa kirvesmiestä, niin pidä se mielessä hakemusta täyttäessä. Vaikka et omaisikaan 5 vuoden kokemusta, niin voit silti hakea, mutta perustele miksi uskot olevasi yhtä hyvä kuin kokeneempi henkilö. Jos et täytä kaikkia kriteereitä, etkä perustele hakemuksessa sitä mitenkään, niin on hyvin todennäköistä ettei hakemustasi oteta edes harkintaan.
Työhakemuksen kirjoitusasu
Valitettavasti suurin syy miksi meilläkin hakemuksia hylätään on heikosti kirjoitettu työhakemus. Joko työhakemus on niin lyhyt ettei siitä saa mitään irti tai hakemus on täynnä kirjoitusvirheitä. Tämä viestii hyvin selvästi työnhakijan luonteesta sekä motivaatiosta työtä kohden. Tämän olemme huomanneet etenkin rakennusalalla olevan suuri ongelma. Jos siis haluat edetä urallasi, niin panosta hakemuksen oikeinkirjoitukseen.
Jos haluat oikeasti hyviin hommiin niin, liian pitkä hakemus on parempi kuin liian lyhyt. Yleisesti työhakemuksen suhteen ohjeistetaan, että älä kirjoita liian pitkää hakemusta. Tämä johtuu siitä että joillakin aloilla on ihmisiä, jotka tykkää kirjoittaa oikeasti monen sivun hakemuksia. Tähän ongelmaan emme ole vielä kertaakaan rakennusalalla törmänneet!
